Calendar evenimente

free counters vizite

Redescoperă Flacăra Petrolului - iniţiativa locală de dezvoltare a zonei şi a Municipiului Moreni, iniţiativă a Primăriei Municipiului Moreni prin care se urmăreşte dezvoltarea zonei din punct de vedere turistic şi creşterea gradului de vizibilitate a atracţiilor pentru turişti, prin acţiuni de marketing specifice

„Redescoperă flacăra petrolului", proiect co-finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 5 - „Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului", Domeniul Major de Intervenție 5.3 - „Promovarea potențialului turistic și crearea infrastructurii necesare, în scopul creșterii atractivității României ca destinație turistică", face parte din iniţiativa locală de dezvoltare a zonei şi a Municipiului Moreni, iniţiativă a Primăriei Municipiului Moreni prin care se urmăreşte dezvoltarea zonei din punct de vedere turistic şi creşterea gradului de vizibilitate a atracţiilor pentru turişti, prin acţiuni de marketing specifice.

 

Pentru toţi cei interesaţi de redescoperirea acestei zone încarcată de istorie, Municipiul Moreni este situat în partea de est a județului Dâmbovița, la 22 km de municipiul Târgoviște. Ca localizare geografică, Moreni este aşezat în Câmpia Târgoviştei, pe cursul râului Cricovul Dulce. Vegetația întregește peisajul specific al zonei, fiind bogată și variată pornind de la zonele cu predominarea vegetației ierboase, trecând peste terenurile de cultură și ajungând la pădurile de foioase care înconjoară ca un brâu întreaga zonă. La fel se găsesc în Moreni ape sulfuroase propice dezvoltării turismului de wekend și tratamentelor balneare. De asemenea, cu siguranţă veţi fi încântaţi de frumoasele păduri de foioase si zona amanejată a râului Cricovul Dulce.

 

Vedere generală Moreni

 

Proiectul propune dezvoltarea unui element de identitate proprie prin cultivarea tradiţiilor petrolifere în zonă, a elementelor de artă populară şi păstrarea moştenirii istorice a localităţii. Cele doua festivaluri ce vor fi realizate în cadrul proiectului (în toamna anului 2012 şi 2013) şi participările la târguri şi expoziţii de specialitate, vor permite regiunii să-şi folosească avantajele oferite de patrimoniul cultural şi al resurselor naturale, pentru a-şi îmbunătăţii avantajele competitive în ceea ce priveşte sectorul turistic, atât pe pieţele tradiţionale cât şi pe pieţele noi, în formare.

 

Deși zona a fost una puternic industrializată, locuitorii și-au dezvoltat meștesuguri proprii și elemente de artă și de folclor specifice zonei. Acestea sunt reprezentate de costumul popular, cântecul şi dansul popular, obiceiurile tradiţionale.

 

Dintre evenimentele culturale organizate în zonă amintim:

 • Zilele Municipiului Moreni;
 • Festivalul Național Cununa Petrolului la care participă elevi din toată țara, rude şi profesori însoțitori ai acestora;
 • Concursul național de motocros la care participă sportivi din țară și străinătate, antrenori și arbitri internaționali; 
 • Festivalurile de muzică din Parcul Central organizate de municipalitate sau sponsori cu ocazia zilelor municipiului; 
 • Festivalul Național „Copii salvați planeta albastră", organizat de ziua pământului la care participă elevi și profesori din peste 30 de județe ale țării; 
 • Festivalul Toamnei unde se expun roadele producătorilor autohtoni.

 

Principalele obiective ale orașului sunt: Biserica „Schimbarea la Față" - 1868, Biserica cu dublu hram „Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Dimitrie" (1891-1895) din cartierul Stavropoleos; Monumentul Eroilor din Războiul 1916-1918; sondele de foraj şi extracţie petrol și siturile petrolifere; Muzeul de artă şi tradiţii al Şcolii nr.1; ruinele istorice de la Cazemata Nemților și ruinele unor tuneluri de legătură cu Orașul Ploiești; Crucea Legionarilor; stadionul municipal cu 10.000 de locuri; dealul Sângeriş din Moreni, traseu natural pentru motocross, inedit prin lungime şi grad de dificultate.

 

Moreni-ul poate constitui punct de plecare şi pentru alte obiective turistice deosebite:

 • Rezervaţia de Zimbrii "Neagra" Bucşani;
 • Complex Muzeal Curtea Domnească;
 • Mănăstirea Dealu;
 • Palatul Cantacuzino Floreşti (Micului Trianon);
 • Casa Memorială I.L. Caragiale.

 

Cu credinţa că v-am convins să vizitaţi aceste locuri încărcate de tradiţii, istorie, calm şi voie bună, adaugăm şi faptul că zona oferă posibilitate de cazare pentru pentru toate categoriile de turişti, sub forme cât mai diversificate: hoteluri, vile, pensiuni turistice din localitate şi împrejurimi, la care se adaugă ofertele de cazare ale hanurilor şi popasurilor amplasate strategic pe drumurile de acces în localitate. În această zonă, pe lângă faptul că toate unitățile oferă servicii complete de masă și cazare, există restaurante cu specific românesc și locuri pentru divertisment, în care cu siguranţă vă veţi simţi ca acasă!

 

Pentru mai multe informații despre proiect vizitați www.redescopera-moreni.ro

 

Este important să păstrăm, să conservăm şi să perpetuăm, tradițiile și resursele existente!

 

Foto © UAT Municipiul Moreni

 

"Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României"

Inapoi